Kunstbyen Brande

Odins øje Brande
Kunstbyen Brande

Brande – en hel by i kunstens tegn

Kunsten har i mere end 50 år stået hjertet nær hos Brandes borgere …..

Siden 1968 har kunsten haft en fremtrædende plads i Brande. I 1960'erne satte to unge kunstinteresserede akademikere fart under kunsten i byen. De stiftede i 1965 Midtjysk Kunstforening, og ”Galleri A18. Og det stoppede ikke her, for de to ildsjæle - den unge læge Ole Bendix og den unge advokat Jørgen Mansfeld-Giese - fik nemlig den idé, at Brandes prægtige gavle skulle udsmykkes. Det blev starten til den bølge af kunst, der siden er strømmet til byen.

Otte unge lovende kunstnere indtog byen i 1068 og malede henover sommeren. Kunstnergruppen bestod af Anders Kirkegaard, Poul Agger, Leif Jepsen, Kai Führer, K. Bjørn Knudsen, Hans Christian Rylander, Henrik Flagstad og billedhuggeren Jens Flemming Sørensen.

Følelserne for projektet var blandede. Mange var skeptiske og andre var forventningsfulde. Kunstnerne indtog ikke bare byen – de vandt også Brandeborgernes hjerte og respekt, for de vist sig at være dygtige håndværkere, de boede lokalt og spiste deres måltider i Fru Andersens pensionat.

Gavlkunstværkerne blev indviet den 12. oktober 1968 med stor festivitas med besøg af bl.a. kulturministeren, Statens Kunstfond, m.fl. – dog uden deltagelse af det gamle sogneråd, hvor et flertal var imod projektet. I 1969 blev Brande som følge af gavlmalerierne valgt til Årets By.

Kunsten stoppede ikke her!
I 1970 kom fem nordiske gavle til byen. De var skænket byen i forbindelse med foreningen Nordens 50-års jubilæum i 1969.
Så kom der digtergavle….
Så kom Danmarks første debatmur – også kaldet ”Grædemuren”….
Så kom Den Internationale Kunstworkshop….
Så kom Remise-projektet….
Så kom Swinging Europe….
Så kom International Street Art Festival….

Og sådan vil historien givetvis fortsætte, for Brande er ikke til at stoppe. Se bare på byens mange succesrige og driftige virksomheder.

International Street Art Festival, Brande
Arrangør: Lions Brande
Kontakt Lions Brande

Mogens Bentzen
Telefon: +45 4080 3757
info@streetart-denmark.com

Marketing & Kommunikation:
Jette Nielsen
Telefon: +45 2011 5454